Společnost Vincenze Priessnitze sklízí plody své práce

Společnost Vincenze Priessnitze získala cenu za aktivity v oblasti propagace tradičních léčebných procedur a odkazu Vincenze Priessnitze.

Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti tradiční lidové kultury pro rok 2014, si zástupci jesenických lázní, převzali ve čtvrtek 9. dubna v krásném secesním Národním domě v Prostějově mezi kulturní špičkou Olomouckého kraje.

„Z Kotěrova architektonického skvostu jsme si společně s dalšími odnesli moc krásné a příjemné ocenění naší práce,“ popsala slavnostní atmosféru Věra Janků

V loňském roce toho na Gräfenberku Společnost Vincenze Priessnitze ve spolupráci s Priessnitzovými léčebnými lázněmi a dalšími partnery zvládli na poli zviditelnění osobnosti Vincenze Priessnitze jako významné historické osobnosti regionu skutečně mnoho.

DSC_0253Realizovali projekty Toulky po česko-polském příhraničí, týkající se priessnitzovských stop v Polsku, vydali životopisnou knihu o Priessnitzi a především byli úspěšní v zapsání Priessnitzova odkazu na národní seznam tradiční lidové kultury.

Z rukou náměstkyně hejtmana Yvony Kubjátové a předsedy krajské kulturní komise Josefa Augustina cenu v Prostějově za celý pracovní tým převzali Tomáš Rak a Věra Janků.

„Bez výtečné týmové spolupráce bychom tohoto úspěchu nedocílili. Proto děkuji opravdu všem, které zde nemohu ani vyjmenovat, kteří se na akcích a projektech týkajících se oživení Priessnitzova odkazu v loňském roce podíleli a stále podílí,“ dodává Tomáš Rak.

“Ocenění si velice ceníme, protože Priessnitzův odkaz si takovou pozornost skutečně zaslouží. Vždyť z jeho zásad čerpal i ve světě známější Sebastian Kneipp,“ uzavírá Jaroslav Novotný, předseda Společnosti Vincenze Priessnitze.

Závěrem PR manager Věra Janků vyslovila skromné přání, „držte nám prosím palce, aby se nám i nadále dařilo náš zdejší jesenický  poklad v podobě Priessnitzova odkazu zviditelňovat nejen u nás ale i v evropském kontextu…“

Za redakci a čtenáře Jesenických novin on-line můžeme slíbit, že držet budeme 😉

Autor: VJ
Foto: David Migal