Winter Survival 2016 – už se to blíží!

​Hrubý Jeseník se ve dnech 25. až 29. ledna 2016 stane dějištěm mezinárodního mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji s názvem Winter Survival 2016. Tento známý armádní závod se pojede již podvaadvacáté.

Survival znamená schopnost přežít. Armádní Winter Survival je vytrvalostní víceboj simulující činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Soutěží tříčlenná družstva, která se musejí vypořádat s náročnými disciplínami a prokázat víc než jen fyzickou zdatnost a výdrž.

Winter Survival v podstatě ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách. Disciplíny nutí závodníky k vlastní volbě a kreativitě. Každý musí najít své řešení, vystačit pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. V tom je tento survival opravdu progresivní a poučný. Specifikou je i extrémní psychická zátěž. To vše z armádního survivalu činí unikátní závod nemající ve světě obdoby. Například rakouští horští myslivci, pravidelní a velmi dobří účastníci závodu, kteří doma suplují i horskou službu, otevřeně přiznali, že se s něčím podobným dosud nesetkali. Soutěž je tedy mezi zahraničními účastníky, kteří do Jeseníků během let přijíždějí z Belgie, Francie, Maďarska, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Rakouska, Slovenska a USA, vysoce hodnocena.

Závod je výběrový, nemůže přijet nikdo, kdo by detailně neznal problematiku přežití, vojenského lezení nebo práce s mapou. Představuje vyvrcholení výcviku u vojenských útvarů, ověření kvalit špiček, které pak přenášejí své zkušenosti zpět k jednotkám. Do značné míry je tedy kladeno rovnítko mezi úroveň výcviku a obtížnost závodu. Ta se postupně zvyšovala až do jakéhosi vyvrcholení v letech 2002 – 2005, kdy gradovala vzhledem ke zkušenostem družstev. Winter Survival je dnes do jisté míry zrcadlem přípravy a výcviku jednotek. Účastníky motivuje k individuální a společné přípravě. Nabyté zkušenosti ze závodu lze posléze využít ve výcviku.

_DSC1258_DSC1128

Disciplíny jsou rok od roku důmyslnějšími a závod během let získal ohromné renomé. Zásluhu na tom mají především učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu UO, kteří neustále vymýšlejí nové disciplíny a zapracovávají do programu nové poznatky z vojenského výcviku a ze speciální tělesné přípravy. Novinkami v posledních šesti ročnících se staly například hod nožem a sekerou na dřevěný terč, rozšíření úkolů v rámci plnění dovedností z přežití, záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině, záchrana parašutisty zachyceného na vysokém stromě, střelecký souboj, prodloužení nouzového přespání z jedné na dvě noci nebo poskytnutí první pomoci vojákům, kteří byli těžce zraněni při výbuchu granátu v objektu horské chaty. Loňskou novinkou bylo používání vedle klasických topografických map také ortofotomap.

_DSC1044_DSC0939

Armádní Winter Survival je specifický nejen obtížnými horskými podmínkami a úkoly, ale i velice přísnými pravidly. Ty často diskvalifikují ze soutěže nadějné týmy, například za neopodstatněné použití zapečetěného mobilního telefonu, překročení denního časového limitu nebo přijmutí cizí pomoci.​

_DSC0835_DSC0714

_DSC0584_DSC0475

_DSC0412_DSC0303

Autor: Dr. Pavel Pazdera

Foto: http://www.unob.cz/ – Winter Survival 2015