Tak jsem to schytal

Logicky – volič zvolil a volič se má právo ptát, aby zjistil, jestli má volit zas. Aby se nemusel ptát každý volič zvlášť, od toho jsou na světě novináři. Princip práce novináře spočívá v tom, že se ptá a o tom, co se dozví, napíše.

Na to, aby měl o čem psát, potřebuje komunikovat ústně, telefonicky, dopisem nebo emailem s těmi, co nám mají co říct. Když někomu novinář napíše a dotazovaný mu neodpoví, tak je ze strany novináře slušnost zeptat se znovu, dát druhou šanci (důvodů proč vám protistrana neodpoví, může být mraky; od toho nejprostšího – zprávu nedostal, až po ten nejsprostší, že adresát je arogantní „frajer“). Pokud chce novinář jednat s protistranou fér, sdělí i důsledky, které nastanou, když odpověď nezíská.

O co vlastně jde?

Minulý týden jsem emailem oslovil zvolené zástupce občanů – zastupitele a požádal je o odpověď na problém, který vás voliče pálí – bezdomovci a záchytka.

Dlouhodobě v Jeseníku převažuje názor, že se nikdo neptá a píše si jen co chce. Chtěl jsem to změnit a dát prostor vyjádřit se, ale ono to vše asi bude nakonec úplně jinak. Někteří mají problém komunikovat. Jiní si stát zatím co řeknou a nést odpovědnost, protože mluví často, ke všemu, i k věcem o kterých nic neví a potom vypouští jen prázdná slova. Odpovědnost by měla být v politice samozřejmostí.

Dovolím si zde jeden trefný bonmot: „Každá sova není moudrá ! mlčeti zlato“ …. (Díky Marťo 😉 )

Nemůžete přehlédnout, že jsem to téma (agresivní opilci) vzal za své. Na rozdíl od jiných jsem zažil na vlastní kůži, co to je, když vám bezdůvodně dá zfetovaný a ožralý agresor tři sekundy na rozhodnutí, jestli budete mít nůž v břiše, popřípadě v ledvinách! Jestli umřete, nebo se vrátíte zdravý k manželce a dětem. Mně to vyšlo, ubránil jsem se! Dnes udělám všechno pro to, abych rozvířil debatu jak najít řešení, a tím pomohl dostat třeba jen jediného podobného co nejdál od nevinných lidí, kteří by nemuseli mít to štěstí a v podobné situaci se neubránili.

No a protože jsem do uvedeného data od některých zastupitelů odpověď neobdržel, zaslal jsem druhý ve znění:

Vážený pane zastupiteli, Vážená paní zastupitelko,

minulý týden v pátek, 17. 4. 2015, jsem se na Vás obrátil s dotazem na téma bezdomovci-výtržníci a absence protialkoholní záchytné stanice v regionu, a to kvůli připravovanému článku.

Předpokládám, že se k Vám nejspíš můj první email nedostal, protože si jinak nedovedu vysvětlit, proč jste mi jako zvolený zástupce občanů do městského parlamentu neodpověděl na tak zásadní a aktuální problém našeho města!?

Vzhledem k ohlasu na první článek publikovaný dne 8. 4. 2015 na webu Jesenické noviny on-line, který byl do dnešních dnů přečten 7000x, si dovolím tvrdit, že občany Jeseníku a přilehlých obcí toto téma trápí podstatně víc než aquapark, bazén Česká Ves, lanovka do lázní nebo personální změny na radnici či další podobné „pseudokauzy“.

Z toho důvodu Vás oslovuji znovu (v rámci možností dubluji zprávu na Vaší další dostupné emailové adrese), abych si byl jistý doručením svého dotazu. Žádám Vás tímto o odpověď cca do 7 dnů na níže položené otázky. Vaše necenzurované odpovědi zveřejním v Jesenických novinách on-line občanům města.

Rád bych Vás upozornil, že pokud nebudete na mé otázky reagovat, i tento „vzkaz“ voličům budu náležitě tlumočit.

Závěrem Vás chci ujistit, že i když Jesenické noviny on-line vznikly teprve před třemi měsíci, cílová skupina našich čtenářů čítá k dnešnímu dni 1200 návštěv denně. Za posledních třicet dní si našlo na náš web cestu jednorázově, ale ve většině případů opakovaně, 8700 originálních IP adres a každým dnem se rodina našich pravidelných čtenářů rozrůstá.

Doufám, že se hned v začátku naše komunikace nepokazí a že nové jesenické noviny nebudete brát jako svého protivníka, nýbrž jako společníka v tom, jak udělat město Jeseník lepším místem pro život.

S pozdravem Jiří Fanta

Naše čtenáře zajímá Váš názor:

a) Jak zvládá Jeseník „boj“ s výtržníky-bezdomovci? Co by k řešení této problematiky pomohlo?

b) Jaký je Váš názor na znovuobnovení PZS (záchytky) v jesenickém regionu? Odpovězte prosím ANO – NE a zdůvodněte. (Trochu Vám to ulehčím – ze zákona je financování zřízení a následný provoz plně v režii kraje.)

Laskavý čtenáři, udělej si prosím názor sám, nakolik je můj text nevhodný, urážlivý, výhružný a dokonce zaznělo – celý vedený v agresivním tónu.

Jak se říká „to nejlepší nakonec“, řešila se tato kauza „výhružného emailu“ na závěr včerejšího zasedání města Jeseníku. O tom, co neuvěřitelného se jim stalo, si postěžoval pan zastupitel a dvě dámy zastupitelky kolegům. „Někdo jim položil otázku a dokonce chtěl odpověď!?“ Pana Miroslava Vršana (KSČM) pobouřilo i to, kde a od koho jsem dostal jeho emailovou adresu? (Pan zastupitel po půl roce ve své funkci neví, že ta je veřejně dostupná na stránkách města, i když ono je toho opravdu daleko víc, co tento pán neví.)

Žádné kudrlinky a přímo k věci.

Vážená paní Marie Fomiczewová (ČSSD), vážená paní Veroniko Peštuková (PRO JESENÍK), vážený pane Tomáši Hradile (OBČANÉ JESENICKU) a v neposlední řadě pane Vršane (KSČM)! V tuto chvíli je mi jedno, jestli Vás můj dopis urazil. Vaše EGO není tím, oč tu běží! Naopak Vám ale musím říct, že jste urazili Vy své voliče osobním přístupem a arogancí, která Vám z vaší pozice nepřísluší, protože tam, kde sedíte, jste delegování lidmi a pro lidi. Ať se Vám to líbí, nebo ne, já jsem se ptal za všechny lidi a budu se ptát často a na všechno!

A na závěr Vás znovu upozorním, že i ignorace položené otázky je taky odpověď – sice ne k tématu, ale o tom jaká/jaký opravdu jste!

Ano, máte právo neodpovídat, k tomu Vás nikdo nedonutí, ale potom ztrácí smysl proč vykonáváte funkci, která je založena převážně na komunikaci s voliči.

„Tímto chci poděkovat všem zastupitelům, kteří už odpověděli nebo se ještě chystají a jak doufám, pomůžou tak dobré věci. Upřímně děkuji a těším se na příští spolupráci!“

Jinak vážení voliči, protože si pan Vršan, jak se smíchem uvedl, dal moji adresu do spamu, tak se budete muset konkrétně jeho napříště ptát na to, co vás trápí, sami. Zde máte adresu: vrsi@seznam.cz.

Teď mne napadlo, že se článek mohl jmenovat: „Tak jsem to schytal, aneb teď už nás čtyři roky nepotřebují?!“

Hezký den vám přeje zlý novinář Jiří Fanta.

Souvisí: Temná strana Jesenicka,    Temná strana Jesenicka II.,     Dobré zprávy

Bc. Miroslav Vršan KSČM

Bc. Miroslav Vršan KSČM

Tomáš Hradil OBČANÉ JESENICKU

Tomáš Hradil OBČANÉ JESENICKU

Ing. Veronika Peštuková PRO JESENÍK

Ing. Veronika Peštuková PRO JESENÍK

Ing. Marie Fomiczewová ČSSD

Ing. Marie Fomiczewová ČSSD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jn