Temná strana Jesenicka IV – jak to vidí zastupitelé (pokračování)

V minulých článcích jste se dozvěděli názor na problematiku výtržníků – agresivních bezdomovců například od velitelky jesenické PČR plk. Mgr. Bc. Ludmily Andělové.

Dále jsme diskutovali s ředitelem městské policie Mgr. Pavlem Šuranským a tlumočili jsme vám jeho stručné vyjádření.

Využili jsme pravidelné tiskové konference města Jeseník a zprostředkovali jsme vám názor starosty města Ing. Adama Kalouse (ANO 2011), místostarosty Mgr. Petra Procházky (ODS) a místostarostky Mgr. Bc. Zdeňky Blišťanové (TOP09).

Navštívili jsme pana zastupitele, managera prevence kriminality a dlouholetého městského strážníka Bc. Miroslava Táborského (NEZÁVISLÍ – JESENÍK), se kterým jsme rozlouskli oříšek, kde a na čem se jednání v roce 2012 ve věci umístění PZS v jesenickém regionu zaseklo.

Díky ochotě a vstřícnosti jsme získali obratem vyjádření k problematice pana ředitele Psychiatrické nemocnice Marianny Oranžské z Bílé Vody MUDr. Petra Jeřábka, Ph.D. a vyjádření managementu Jesenické nemocnice s.r.o.

Protože jsme ale cítili, že téma a problém někteří z vedení radnice nechtějí brát vážně a dokonce ho zlehčují, napadlo nás rozvířit debatu tím, že jsme oslovili všechny zastupitele města Jeseník.

Většina odpověděla okamžitě, ale našlo se i pár takových, kteří zatím vůbec nereagovali (nejspíš už chystají předvolební program na období 2018-22 a tam se vše dozvíte).

U dvou jsme rozvířili na místo debaty pouze prach, povalující se řadu let u jejich dveří a to je rozčílilo natolik, že „žalovali“ na zasedání zastupitelstva města.

Tak jak to vidí zastupitelé?

Minule jsme Vám přinesli vyjádření, které přišlo první ze všech, od paní zastupitelky Ing. Dagmar Ponechalové (TOP09).

Dnes Vám přinášíme odpovědi dalších zastupitelů, kteří si našli chvilku a vyjádřili se k problematice, která vás trápí. Rád bych jim úvodem nejdřív za redakci a občany města poděkoval!

Zde máte první část jejich názorů na otázky:

a) Jak zvládá Jeseník „boj“ s výtržníky-bezdomovci? Co by k řešení této problematiky pomohlo?

b) Jaký je Váš názor na znovuobnovení PZS (záchytky) v jesenickém regionu? Odpovězte prosím ANO – NE a zdůvodněte. (Trochu Vám to ulehčím – ze zákona je financování zřízení a následný provoz plně v režii kraje.)

Jiří Juráš

Jiří Juráš

Jiří Juráš (ANO 2011)

a), b) Prosím, o problému víme a budeme jej řešit. Samozřejmě PSZ měla být v Jeseníku už dávno, ale je potřeba vědět, že otevření takového zařízení problém s bezdomovci a nepřizpůsobivými nevyřeší. Pokusíme se zaměřit se na prevenci, i když je nad slunce jasné, že jde o velmi komplikovanou problematiku.

Jiří Jelínek (ANO 2011)

a) Co se týká problematiky bezdomovců a míst, kde se scházejí, tak tam vidím prozatím tato řešení – daná místa upravit (vykácet přerostlé keře a nebo je upravit), zvětšit pohyb pěšky (na kole) chodících (jezdících) strážníků (což ale asi povede k navýšení stavů) .Větší účast policie ČR.
b) Ohledně záchytky jsem jednoznačně PRO ! Pokud se jedná o opilého, je k němu většinou nejdříve přivolána policie. Když si policisté nejsou jisti, zda tento člověk nemá zranění – zavolají záchrannou službu. Když přijede ZS, tak ho musí odvézt, a to i pokud nemá viditelné zranění. Sanitka ho odveze a ten je následně přijat na interní oddělení Jesenické nemocnice mezi běžné pacienty – což je velice špatně.

Ing. Milan Marcinov (ODS)

Ing. Milan Marcinov

Ing. Milan Marcinov

a) Nezvládá, tak jako jiná města v republice. Proto se musí najít nebo vytvořit účinná opora v zákoně – ale to z Jeseníku nezměníte.

Co se týká z pozice města – Jedním z řešení by mohlo být navýšit počet městských strážníků a poslat jich víc do ulic – třeba i na kole. Jen si musíme určit priority a najít v rozpočtu nebo z jiných zdrojů více peněz na městskou policii.

Myšlenka strážníků na kole je dobrá věc, ale nesmí to být na úkor jejich každodenních povinností.

b) ANO se zřízením záchytky souhlasím – dodnes se s těmito lidmi nic nedělalo a byl by to alespoň první krok. Malá pomoc lidem, na které se v první řadě obracíme, aby s těmito lidmi něco udělali – policisté, strážníci, zdravotníci, …! Není dobře, že se silně opilí lidé umísťují na lůžka mezi běžné pacienty v nemocnici. V neposlední řadě vzniknou za krajské peníze na Jesenicku smysluplná nová pracovní místa.

Roman Kaderka (TOP 09)

Roman Kaderka

Roman Kaderka

a) Můj názor na ten první dotaz je, že se to bez potřebných lidí a tím pádem většího množství měsíčních nákladů na provoz těchto lidí moc udělat nedá. Tím myslím, že městská policie je tu od toho, aby konala pořádek, ale nemůže to zvládnout v omezeném množství lidí, které má k dispozici na jedné směně. Takže řešení navýšit počet policistů, ale s tím jsou právě spojené vysoké náklady na provoz. A na druhé straně najít řešení, aby se tito lidi nemohli zdržovat na území města, když nejsou místní… , ale problematika je na dlouhé povídání a každý si to vyloží jinak.

b) ANO jsem pro, ale pozor je to dvoustranné, když to nezaplatí, tak kdo to bude hradit, opravdu kraj? Nenabídneme pobudům pouze „levnou“ ubytovnu v teple a se vším komfortem?

Mgr. Zdeněk Bílek

Mgr. Zdeněk Bílek

Mgr. Zdeněk Bílek (ČSSD)

a) Dle mého názoru bych tuto problematiku určitě nenazýval jako „boj“ s výtržníky- bezdomovci. Jako občan jsem se s výtržnictvím nesetkal. Z toho usuzuji, že tuto problematiku má Jeseník poměrně dobře zvládnutou.

b) Domnívám se, že ano. Rozloha jesenického regionu je velká, zařízení tohoto typu v regionu chybí.

Miroslav Hrdlička (KDU-ČSL)

a) To je skutečně velký problém, mnozí z nás mají pocit, že se jich to netýká. Omyl…

Když jsem začal spolupracovat s KDU-ČSL, tak jsem zaslechl na adresu bezdomovců, že „jsou to lidské bytosti“. A od té doby o tom přemýšlím. Z vlastní zkušenosti v mém okolí vím, že pomáhat drobnými penězi nic neřeší. Zajímal jsem se o to, jaké možnosti má člověk, který spadne na pomyslné dno. Má, je to překvapení, ale má. Podmínka je nepropadnout alkoholu. A to je velký problém! Ti lidé už většinou život doslova vzdali. Práci nehledají, s úřady nespolupracují, základní hygienické návyky už nepotřebují, nic nemají, když prostředky seženou, tak je utratí za alkohol.

Miroslav Hrdlička

Miroslav Hrdlička

Je to zdánlivě jednoduché – musí chtít znovu nastoupit do vlaku života. Abstinovat, najít úředníky, kteří jim umějí pomoci. I v Jeseníku jsou. To celé je skutečně běh na dlouhou trať. Ne každý to bude umět. A co ti ostatní? Ufff, to je problém na druhou. To vážně nevím, pod jakou střechu je dát, aby tam byla tekoucí voda a mýdlo, nějaké jídlo, jak to celé vymyslet? Čím dříve to vymyslíme, tím lépe…

b) Je mi líto městských strážníků, vozit tyto případy jinam než do Bílé Vody. Za mého mládí to byl dokonce pro některé kamarády z vinárny „vinopa“ takový sport. Hurá na záchytku! Vyspali se a druhý den byli zpět. Sice to stálo nějaké peníze, ale tak se to nebralo jako dnes. Víte, já nevím, kolik těch případů těžkého opilství dnes je denně, týdně, měsíčně. A proto neumím odpovědět na otázku, jak moc či málo je takové zařízení potřebné. Možná by stačilo mít v Jeseníku v nemocnici jednu místnost s postelí pro případ, že když někdo „chytne“ totální delirium, tak ať vystřízliví za dozoru lékaře. Ale obávám se, že si to představuji příliš jednoduše. Někdo mě nařkne, že to není systémové 🙂

Ing. Jana Konvičková

Ing. Jana Konvičková

Ing. Jana Konvičková (ANO 2011)

a) Současný stav s bezdomovci není bezproblémový. K částečnému zlepšení by pomohlo posílení MP. A také pomoci těm, kteří o to stojí.

b) Přikláním se ke zřízení PZS v jesenickém regionu. Ale ani toto nám vše nevyřeší.

Děkujeme! Pokračování příště…

Autor: Jiří Fanta

Foto: Jn