Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Pokutu 100 tisíc zaplatil na místě

V polovině letošního dubna jeseničtí policisté převzali od Olomouckého kraje moderní přenosnou váhu pro nízkorychlostní vážení nákladních vozidel. V úterý 7. května policejní hlídka zastavila v obci Široký Brod nákladní vozidlo převážející dřevní hmotu. Hlídka se domnívala, že vozidlo je přetížené a vyzvala řidiče ke kontrolnímu vážení. Třiatřicetiletý řidič ale výzvu odmítl s tím, že raději zaplatí pokutu. Za odmítnutí podrobit vozidlo kontrolnímu vážení mu policisté udělili pokutu ve výši 100 tisíc korun. Cizinec souhlasil, sáhl pro batoh, ze kterého vytáhl peněženku a v hotovosti celou částku uhradil.

Žena byla po nehodě letecky transportována do FN Olomouc

Včera krátce po 11. hodině došlo v Jeseníku na ulici Bezručova k dopravní nehodě osobního vozidla a chodkyně se psem. Podle zjištěných informací měl řidič v seniorském věku jedoucí ze směru od obce Česká Ves zastavit před přechodem pro chodce a dávat přednost dvěma chodkyním a cyklistovi. Po jejich opuštění přechodu se řidič s vozidlem zn. Hyundai rozjel, přičemž však na přechodu přehlédl 44letou chodkyni i se psem jdoucí ze směru od elektra ZETA, kterou následně přejel pravou částí auta. Jakmile uslyšel ránu, ihned zastavil a ve zpětném zrcátku uviděl osobu na silnici. Žena utrpěla zranění, se kterým byla letecky transportována do Fakultní nemocnice Olomouc. Při nehodě byl zraněn i pes, který byl ošetřen veterinářem. Přítomnost alkoholu u řidiče byla vyloučena provedenou dechovou zkouškou.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. Muži podle trestního zákoníku hrozí v případě prokázání viny a odsouzení trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti.

Nenapravitelný

V pátek 10. května jeseničtí kriminalisté sdělili podezření 40letému muži ze spáchání přečinů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

K události došlo 18. dubna v Jeseníku na ulici Dvořákova. Muž se měl vloupat do zde zaparkovaného vozidla zn. Ford, ze kterého měl odcizit pánskou peněženku i s osobními doklady poškozeného. Dále se v peněžence nacházela platební karta a finanční hotovost ve výši téměř 17 tisíc korun. Podezřelý tak svým jednáním způsobil 48letému poškozenému celkovou škodu přes 25 tisíc korun. Navíc lustrací bylo zjištěno, že v posledních třech letech byl odsouzen k trestu odnětí svobody mimo jiné za krádeže.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži v krajním případě trest odnětí svobody až na tři léta.

Nehoda dvou vozidel zkomplikovala dopravu na Jesenicku

V pátek 10. května o půl třetí odpoledne došlo na silnici I. třídy č. 60 v katastru obce Vápenná k dopravní nehodě. Podle zjištěných informací 22letý řidič osobního automobilu zn. Hyundai jedoucí ve směru na Jeseník ohrozil 50letého řidiče předjížděného vozidla zn. Nissan. K nehodě došlo tak, že se mladší z řidičů rozhodl předjíždět. V momentě, kdy začal předjíždět, si však v protisměru všiml přijíždějícího vozidla. Aby předešel čelnímu střetu, začal brzdit a snažil se zařadit zpět do pravého jízdního pruhu za předjížděné auto. Jeho 50letý řidič na vzniklou situaci reagoval brzděním a najetím co nejvíce k pravému okraji silnice, přičemž došlo ke střetu přední části Hyundaie a levé zádní části Nissanu, který byl odmrštěn částečně vpravo mimo komunikaci a následně se dostal do smyku. V důsledku toho zůstal stát příčně přes komunikaci. Osobní auto zn. Hyundai sjelo pravými koly vpravo mimo komunikaci. Z tohoto důvodu bylo místo nehody neprůjezdné. Po provedení prvotních úkonů byl provoz částečně obnoven a řízen policií. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění. Vznikla hmotná škoda na obou vozidlech v předběžné výši 175 tisíc korun. Alkohol byl u obou řidičů vyloučen provedenou dechovou zkouškou.

Havaroval opilý koloběžkář i rychle jedoucí řidička

V pondělí 13. května před devatenáctou hodinou jsme vyjížděli k dopravní nehodě řidiče elektrické koloběžky v obci Zlaté Hory. Osmapadesátiletý řidič jel od ulice nám. Svobody směrem k obci Rejvíz. Při jízdě nezvládl řízení, narazil do obrubníku na pravé krajnici a přepadl na travnatou plochu. Muž se při nehodě zranil a byl převezen do jesenické nemocnice. Při dechové zkoušce na alkohol nadýchal 2,11 a 1,78 promile.

Třináctka nebyla šťastná ani pro třiatřicetiletou řidičku vozidla Škoda Praktik, která havarovala u obce Filipovice. Žena jela od obce Bělá pod Pradědem k obci Filipovice. Při odbočování vpravo z hlavní pozemní komunikace na vedlejší nepřizpůsobila rychlost jízdy a havarovala do příkopy. Přivolaní zdravotníci ženu prohlédli a nezjistili u ní žádné zranění. Žena neřídila pod vlivem alkoholu. Policisté odhadli škodu na vozidle na 60 tisíc korun.

Řidič ujel od dopravní nehody

V neděli krátce po půlnoci vyjížděli policisté k dopravní nehodě, ke které došlo ve Zlatých Horách na ulici Palackého. Podle zjištěných informací měl 30letý řidič osobního automobilu zn. Nissan při parkování na parkovací místo narazit přední částí vozidla do zdi jedné budovy a poškodit tak fasádu. Řidič však z místa nehody ujel. Toho se policistům podařilo vypátrat a provedli u něj dechovou zkoušku, která vyšla pozitivně s naměřenými hodnotami 1,96 a 2,22 promile. Následně se na výzvu policistů podrobil lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Řidiči byla zakázána další jízda. Způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 20 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody až na tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Karambol na Rejvíze

Včera kolem půl dvanácté došlo na silnici II. třídy číslo 453 v katastru obce Seč u Jeseníka k dopravní nehodě. Podle zjištěných informací řídil 43letý řidič vozidlo zn. Volvo ze směru od obce Rejvíz směrem k obci Dětřichov. Při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost technickému stavu komunikace a narazil pravou částí svého auta do levé části zaparkovaných osobních vozidel. Nejprve odřel vozidlo zn. VW Sharan a poté VW Transporter. Ale ani to řidiče nezastavilo a se svým autem sjel do silničního příkopu, kde narazil do stromu.

Při nehodě došlo ke zranění řidiče, který dle zjištěných informací na místě po nehodě v autě popíjel alkohol a následně upadl do bezvědomí. Řidič byl převezen k vyšetření do jesenické nemocnice, kde mu byl odebrán biologický materiál.

Způsobená celková hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Nehodou se policisté i nadále zabývají.

Žena si chtěla přivydělat „lajkováním“ videí

Včera se na jesenické policisty obrátila 51letá žena, která se měla stát obětí podvodného jednání. Ta policistům uvedla, že ji v sobotu 18. května oslovila neznámá osoba přes mobilní aplikaci s nabídkou výdělku peněz. Mělo se jednat o dávání „lajků“ videím na jedné sociální síti. Žena souhlasila a za pár kliknutí jí na bankovní účet přišlo několik stovek. Pod legendou investice do údajně svého účtu a zisku větší provize za kliknutí, si stáhla aplikaci, která ukazovala zůstatek na účtu, o kterém si však myslela, že je její. Poškozená na radu podvodníků poslala nejprve 2 tisíce korun. Jelikož se na tom účtu objevilo více peněz, než poslala, rozhodla se pokračovat a postupně během pár dní naposílala dalších 75 tisíc korun. Když chtěla skončit a peníze si nechat vyplatit, objevil se problém. Aby jí peníze mohly být údajně vyplaceny, musela by poslat dalších 80 tisíc korun. Tyto peníze však žena už neposlala a rozhodla se celou věc oznámit na policii.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli dle trestního zákoníku v krajním případě až dva roky za mřížemi.

Mladý řidič narazil do stromu

V pátek 31. května po 20. hodině vyjížděli policisté k dopravní nehodě, ke které došlo v Jeseníku na ulici Priessnitzova. Podle zjištěných informací 18letý řidič vozidla Citroen při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla, dopravně technickému stavu pozemní komunikace a povětrnostním podmínkám (mokrá vozovka). Mladík objížděl protijdoucí chodkyni a při vracení se zpět k pravému okraji komunikace dostal smyk a levým bokem vozidla narazil do stromu, který jej odhodil zpět do pravého jízdního pruhu. Při nehodě došlo ke zranění mladého řidiče, který byl převezen do jesenické nemocnice. Přítomnost alkoholu u něj byla vyloučena provedenou dechovou zkouškou. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 40 tisíc korun.

Agresivní zloděj

Včera jeseničtí policisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření 32letému muži za přečiny krádež a poškození cizí věci.

K události došlo v neděli 2. června před 21. hodinou. Muž na jedné jesenické prodejně zkonzumoval zboží, které však nezaplatil. Navíc když jej zadržela ostraha, začal se chovat agresivně a poškodil vstupní dveře na prodejnu. Svým jednáním tak způsobil celkovou škodu přes 11 tisíc korun. Policisté muže zadrželi a chvíli si pobyl i v policejní cele. Lustrací navíc zjistili, že se jedná o recidivistu, který byl mimo jiné právě za krádež v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

Podezřelý je na svobodě od srpna loňského roku a teď mu hrozí, že se za mříže vrátí, jelikož mu v případě odsouzení hrozí až tři roky za mřížemi.

Před polednem skoro se třemi promile za volantem

Včera před polednem kontrolovali policisté v obci Lipová-lázně vozidlo zn. Škoda. Jeho 44letý řidič se mimo jiné podrobil dechové zkoušce, při které i opakované měření ukázalo hodnotu 2,81 promile alkoholu. Řidiči byl zadržen řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí až rok za mřížemi, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Senior naletěl podvodníkovi
Včera se na jesenické policisty obrátil 68letý muž, který se měl stát obětí podvodného jednání. Seniora téhož dne telefonicky oslovil neznámý muž, který mu nabídl pomoc s investicí do kryptoměny. Jelikož oznamovatel před několika lety sám investoval, rozhodl se do toho jít znovu. Volající muže navedl, aby si ze svého jednoho bankovního účtu převedl peníze na druhý. Přitom si však na jeho radu nainstaloval program pro vzdálený přístup, přičemž mu nedošlo, k čemu tento program slouží. Pokračoval přesně podle pokynu podvodníka. Po ukončení telefonátu však senior zjistil, že neznámý pachatel bez jeho vědomí z jeho účtu přeposlal finanční částku ve výši 180 tisíc korun. Za chvíli se mu ještě ozvala společnost, která poskytuje online půjčky, že na jeho jméno byla vytvořena žádost na půjčku 250 tisíc korun. Tuto se mu k jeho štěstí podařilo zrušit dřív, než se peněz mohl zmocnit pachatel.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Pokud se rozhodnete investovat,

Pokud se rozhodnete zhodnotit peníze například vkladem do kybernetické měny, obracejte se vždy jen na důvěryhodné a zavedené finanční společnosti. Uvědomte si, že investování do kyberměny není bez rizika.

Zaseknutý kobereček pod pedály
Včerejšího dne v 11 hodin došlo na místní komunikaci v katastru obce Písečná u Jeseníka k dopravní nehodě. Podle prvotních informací chtěl 67letý řidič vozidla Hyundai pustit protijedoucí vozidlo k průjezdu, přičemž se mu však zasekl kobereček pod pedály. Vlivem toho se auto rozjelo a narazilo levým předním obrysem do levého předního obrysu stojícího automobilu Audi. Od toho se Hyundai odrazil a narazil pravým zadním obrysem do svodidel. Ke zranění osob nedošlo. Přítomnost alkoholu byla vyloučena provedenou dechovou zkouškou. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 270 tisíc korun.

Policejní Ferrari na Červenohorském sedle

Na kontrolu motorkářů na Červenohorském sedle se o tomto víkendu zaměřili jeseničtí policisté. Protože si tuto horskou lokalitu oblíbili i majitelé luxusních a rychlých aut, na bezpečnostní opatření pozvali i kolegy ze Speciálního oddělení dohledu Čechy se služebními vozy zn. Ferrari a BMW. A co nejvíce policisté kontrolovali? Určitě to byla rychlost, technický stav vozidel, ale i způsob jízdy, který dělá motorkářům velmi často problém.

Během soboty a neděle policejní hlídky zastavily a zkontrolovaly přes 400 vozidel. Každý 4. řidič pak odjížděl s pokutovým bločkem v kapse. Celkem 92 řidičů zaplatilo na místě pokuty ve výši 95.400 Kč. V dalších deseti případech byly přestupky tak závažné, že musely být oznámeny příslušnému správnímu orgánu. Pokud se závažnějších přestupků dopustili cizinci, policisté jim uložili kauce v celkové výši 45.000 Kč.

Větší části zjištěných přestupků se dopustili řidiči motocyklů, a to v 72 případech. Nejčastějším prohřeškem byl špatný technický stav a rychlost. Motorkáři jsou pro ztížení své identifikace kolikrát schopni udělat cokoliv. Už jsme se setkali s dámskými kalhotkami umístěnými na poznávací značce nebo přelepenými číslicemi. Tento víkend tomu nebylo jinak. Ohnuté držáky, značky zapasované v zadním blatníku, šrouby v číslech a písmenech apod. Je však pravdou, že rychlostní limit tentokrát nepokořil motorkář, ale řidič osobního vozu zn. Cupra. V úseku, kde je povolena max. rychlost 90 km/h, jel rychlostí 152 km/h. Jakmile si všiml, že byl policisty naměřen, snažil se ujet nejbližší lesní cestou. To mu však nebylo platné. Policisté muži zadrželi jeho řidičský průkaz a jeho přestupek oznámili správnímu orgánu, kde mu hrozí pokuta až 25.000 Kč a zákaz řízení na 6 až 18 měsíců.

Falešné lístky EURO 2024

Ve středu 12. června odpoledne se na policisty obrátil 41letý muž z Jesenicka s tím, že byl podveden při zakoupení lístků na Mistrovství Evropy ve fotbale. Oznamovatel uvedl, že jeho přítelkyni přes Messenger kontaktoval muž s nabídkou prodeje lístků na fotbalový zápas EURO 2024, jeden za čtyři tisíce korun. Žena se s prodávajícím domluvila na zakoupení čtyř vstupenek za 16 tisíc korun. Neznámý muž slíbil, že jakmile na účet dostane peníze, vloží vstupenky do oficiální aplikace EUFA TICKETS. To se ale nestalo. Po odeslání peněz se prodávající stal nekontaktní a žádné lístky nikam nevložil, ani je neposlal. Pachateli hrozí za přečin podvod až dva roky za mřížemi.

Pokud chcete navštívit blížící se šampionát v Německu, kupte si lístky u oficiálního prodejce.

Za volantem pod vlivem

V sobotu 15. června narazili jeseničtí policisté v obci Česká Ves hned na dva podnapilé řidiče. Tou první byla 37letá žena, kterou zastavili po 22. hodině. Řidička se mimo jiné podrobila dechové zkoušce, při které nadýchala nejprve 1,88 promile a druhá dechová zkouška ukázala hodnotu 2,06 promile alkoholu.

Druhého řidiče zastavili před půlnocí. I při této kontrole se 21letý řidič podrobil dechové zkoušce. Přičemž tady byly hodnoty o něco vyšší. Nejprve nadýchal 2,30 promile a následně 2,44 promile alkoholu. Oběma řidičům byl zadržen jejich řidičský průkaz a zakázána další jízda.

Policisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí dle trestního zákoníku trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Syna neposílala do školy

Jeseničtí kriminalisté v pátek 14. června sdělili podezření 35leté ženě za přečin ohrožování výchovy dítěte. Podezřelá se uvedeného přečinu měla dopustit v průběhu celého školního roku, jelikož umožnila svému nezletilému synovi vést zahálčivý život, během kterého zanedbával povinnou školní docházku a celkem za tento školní rok nastřádal přes 600 zameškaných hodin.

V případě prokázání viny a odsouzení jí tak v krajním případě hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Utekl od nehody a poté nadýchal

V pátek 14. června kolem 23:30 hodin došlo v obci Ondřejovice k dopravní nehodě osobního automobilu zn. Volkswagen Passat. Podle zjištěných informací 27letý řidič ve směru jízdy od obce Mikulovice na Zlaté Hory při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla především svým schopnostem a vlastnostem komunikace. Při průjezdu vjel do protisměru a dostal smyk. Při tomto manévru strhl řízení, sjel vpravo mimo komunikaci, kde se vozidlo převrátilo na pravý bok a střechou se zastavilo o oplocení domu. Po nehodě však řidič opustil místo nehody. Toho se podařilo zanedlouho vypátrat doma. Jelikož způsobil dopravní nehodu, byla u něj provedena také dechová zkouška, která vyšla pozitivně s hodnotami 1,17 a 1,20 promile. Řidiči byl zadržen řidičský průkaz. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 90 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidiči hrozí v případě prokázání viny a odsouzení trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Nenapravitelný zloděj

Jeseničtí kriminalisté včera sdělili podezření 21letému muži za přečin krádež. K události mělo dojít v neděli 16. června v jedné prodejně v Jeseníku. Mladík si odtud chtěl bez zaplacení odnést celkem 17 kusů čokolád a jednu litrovou láhev vodky v celkové hodnotě přes 2 tisíce korun. Policisté mimo jiné jeho lustrací zjistili, že se uvedené krádeže dopustil i přesto, že byl za majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech odsouzen a potrestán. Po provedených úkonech poté skončil za mřížemi, jelikož na něj již dříve vydal Okresní soud v Jeseníku příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody.

Přes svůj účet nechal „protéct“ téměř milion

Jeseničtí kriminalisté včerejšího dne sdělili podezření 47letému muži z Jesenicka ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

Kriminalisté jej viní z toho, že měl umožnit dosud neznámému pachateli zastřít původ finančních prostředků, které měly být získány podvodným jednáním.

Případ začal někdy v březnu letošního roku. Muž zareagoval na sociální síti na nabídku investování do kryptoměny. Následně se rozeběhl kolotoč nekalých praktik podvodníka.

Nejprve jej přesvědčil, aby provedl prvotní vklad ve výši 2 000 korun. Následně muž obdržel odkaz na aplikaci Anydesk, která umožní vzdálený přístup, a odkaz na stránky, kde viděl založený účet na svoje jméno. Jelikož se postupem času peníze na tomto účtu zhodnocovaly, souhlasil se založením účtu na kryptoměnové burze, přičemž umožnil podvodníkovi vzdálený přístup ke svému počítači. Následně se z něj podvodník snažil dostat další peníze, s tímto však nepochodil. Ale podařilo se mu jej pod příslibem finanční odměny přesvědčit, aby mu umožnil přes jeho bankovní účet přeposlat nějaké peníze.

Podvodníkovi tak přes jeho účet díky vzdálenému přístupu, který mu 47letý muž povolil, umožnil nechat takzvaně protéct téměř 900 tisíc korun.

Podezřelému za tento přečin v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Apelujeme na všechny občany, aby neznámým osobám neumožňovali přístup do svých zařízení. Za touto žádostí se vždy skrývá něco nekalého. Bankovní účty jsou evidované na jméno a v případě, že je váš účet zneužit k trestné činnosti, hrozí i vám trestní stíhání, jelikož trestní zákoník pamatuje i na nedbalostí trestné činy.

Nepříjemnou situaci na silnici způsobila čivava

Včera krátce po 13. hodině došlo v obci Písečná na Jesenicku k dopravní nehodě osobního a nákladního vozidla. Podle zjištěných informací si 19letá žena nezajistila dostatečně svého malého psa, který utekl přes komunikaci na druhou stranu. Když pes uviděl svoji paničku, rozeběhl se za ní zpátky, avšak tou dobou tudy projíždělo několik aut. První řidič se pejskovi vyhnul, druhá řidička ve vozidle Škoda Octavia strhla řízení vpravo, přičemž do ní zezadu narazil náklaďák s návěsem. Jeho 46letý řidič nedodržel bezpečnou vzdálenost za před ním jedoucím vozidlem. Vlivem nárazu vjela řidička Octavie do telekomunikačního sloupu, který poškodila. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění. Přítomnost alkoholu byla vyloučena provedenou dechovou zkouškou. Způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 300 tisíc korun.

Granát z Rakousko-Uherska

Včera dopoledne jsme přijali oznámení o nálezu předmětu připomínající munici v korytě Paseckého potoka, pod silničním mostem před hraničním přechodem Bílá Voda vedoucí do Polska. Přivolaný policejní pyrotechnik potvrdil, že se jedná o válečnou munici, konkrétně o dělostřelecký granát o průměru 7,5 cm z doby první světové války Rakousko – Uherska a munici převzal ke zničení.

Zdroj a foto: PČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.