STANOVISKO MĚSTSKÉHO ÚŘADU JESENÍK K DIGITALIZACI STAVEBNÍHO ŘÍZENÍ DLE NOVÉHO STAVEBNÍHO ZÁKONA

Vážení občané,

dovolujeme si Vás informovat o současném stavu implementace nového stavebního zákona, který vstoupil v platnost 1. července 2024. Bohužel musíme konstatovat, že v zavedené verzi Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ), připraveného Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, není zatím možné plnohodnotně pracovat…

Po více než měsíci od zavedení ISSŘ přetrvávají zásadní nedostatky tohoto systému, které výrazně ovlivňují efektivitu práce našeho, ale i dalších městských a obecních úřadů v České republice. Situaci se snažíme aktivně řešit a ve spolupráci s ostatními úřady apelujeme na ministerstvo pro místní rozvoj, aby podniklo kroky k rychlé nápravě a zajistilo plnou funkčnost systému. Jsme připraveni spolupracovat na řešení těchto problémů, aby se digitalizace stavebního řízení mohla stát skutečným přínosem pro všechny zúčastněné.

Informace k vyřizování podání

Městský úřad Jeseník zaznamenal výrazný nárůst počtu podání na Odbor stavebního úřadu a územního plánování v období před účinností nového zákona. Konkrétně se jedná o více než 450 žádostí jen za měsíc červen, což je stoprocentní nárůst oproti předchozím rokům. Zároveň dáváme na vědomí, že se náš stavební úřad potýká s řízeními, která byla od 1. července 2024 převedena na ORP Jeseník ze stavebních úřadů v Javorníku a Zlatých Hor z důvodu nepříslušnosti.

Všechny žádosti, které jsme obdrželi do 30. června, budou postupně zpracovány podle pravidel platných před účinností nového stavebního zákona. Nové žádosti, podávané na předepsaných formulářích, jsou vkládány do Informačního systému stavebního řízení, i když jeho správnost zatím není zcela ověřena.

Naši zaměstnanci dělají vše, co je v jejich silách, aby stavební úřad fungoval co nejefektivněji. Nicméně vzhledem k vysokému pracovnímu zatížení a technickým problémům s novým systémem, nemusíme být vždy schopni dodržet stanovené lhůty. Žádáme Vás proto o pochopení a trpělivost.

Děkujeme.

tz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.