VOX POPULI! Karel Mičánek – Využití parku k dalším sportovním a rekreačním aktivitám – návrh k diskuzi.

Náš největší městský park je skutečnou perlou města, přesto se využívá velmi málo. Aktivní tenisový oddíl, dětské hřiště a nic více. Dříve používané letní divadlo se pomalu rozpadá, město se zaměřuje pouze na nepříliš časté sekání trávy, odvoz odpadků a nárazové práce – spadlý strom, výsadba květin před pomníkem W. Priessnitze a podobně. Tím se nechci dotknout Technických služeb, dělají co mohou a umí, jejich rozpočet jim nic dalšího ani nedovoluje.

.

Že je městský park tak málo využíván, je hlavně záležitostí vedení města a absenci nápadů.

Předkládám k široké diskuzi ( snad se někdo ze čtenářů ozve) pár nápadů, jak učinit z našeho pěkného parku tahák nejen pro turisty, ale taky pro občany města, kde se dá strávit čas příjemněji, než nákupem v Kauflandu (tam je návštěvnost zaručena bez ohledu na počasí).

mountain-bikes-357589_640Navrhuji vytvořit sportovně rekreační areál spojením parku a přilehlé stráně zvané Fučík.

Na Fučíku je dosud nepoužívaný lyžařský vlek. Navrhuji místo něj jednoduchou sedačkovou lanovku až na vrchol kopce ( dnes je tam chatová osada), před mnoha lety odtud vedla sjezdovka až dolů. Lanovka bude pro pěší i cyklisty, usnadní cestu na Křížový Vrch i Zlatý Chlum, Čertovy kameny, přiblíží i vzdálenější Rejvíz. Celý masiv Zlatého Chlumu je přímo předurčen pro budování cyklostezek , podobných Rychlebským.

Kopec Fučík bude upraven pro sjíždění na terénních koloběžkách (žádné složité terénní úpravy, pouze sekání trávy a mírné úpravy několika tras).

Co s lanovkou v zimě? Při pravidelném umělém zasněžování bychom měli přímo ve městě sjezdovku srovnatelnou s Brannou, případně Filipovicemi. Žádný Schladming ale z Jeseníku nikdy nebude.

A nyní do parku!

stažený soubor (1)Ve svahu naproti tenisovým kurtům – vedle dětského hřiště navrhuji vybudovat venkovní posilovnu ( podobnou již mají v lázních), místa je tam dost na opravdu rozsáhlé sportoviště. Odborníci nám určitě poradí, jak umístit cvičební stroje tak, aby to bylo sportoviště, jaké jinde nemají!

Dětské hřiště rozšířit o další atrakce, aby tam bylo možné strávit příjemně několik hodin ( stačí se podívat do Loučné, tam něco takového je).

Do prostoru mezi letním divadlem a budovou městského úřadu navrhuji umístit lanové centrum s různě obtížnými trasami ( i pro děti a mládež). Lanové centrum doplnit možností sjezdu po ocelovém laně až k tenisovým kurtům ( v Rakousku, Italii, Francii je to oblíbená zábava, něco podobného již mají i ve Zlotem Stoku kousek za polskou hranicí).

Zchátralou budovu letního divadla navrhuji zrekonstruovat jednak na šatny a sprchy pro náštěvníky, a dále na jednoduché letní občerstvení , případně se dohodnout s Tenisovým klubem a postavit pořádnou klubovnu s restaurací přímo u tenisových kurtů.

A nyní to hlavní.

stažený souborJak se do parku všichni dostanou a kde zaparkují?

Navrhuji vybudovat parkoviště nad budovou městského úřadu na místě bývalé ubytovny a hřiště. Jedná se o prostor výrazně větší, než je současné parkoviště u městského úřadu. A pokud bude zájem větší, konečně udělat z prostoru za Jesenkou pořádné parkoviště, Jeseník zase není tak velký, aby návštěva do parku netrefila.

Závěr : Jeseník by dle mého názoru získal při nepříliš nákladné investici ucelený areál, který se by se mohl postupně dále rozšiřovat o nové a nové aktivity, určené lidem, kteří se chtějí bavit, příjemně unavit a udělat něco pro své zdraví. Právě o takové návštěvníky mají všichni majitelé penzionů největší zájem, hlavně ale by to byla investice také pro nás, občany města.

Takže nabízím tento nepříliš propracovaný záměr k diskuzi, budu opravdu moc rád i za kritické připomínky, potěší mě ale taky souhlasné vyjádření, hlavně však bych rád požádal spoluobčany, aby se ozvali a přišli i s jinými myšlenkami, nové internetové noviny nám dávají možnost se vyjádřit prakticky ke všemu. Tak do toho, čekám na vaše nápady.

Karel Mičánek

Názory autorů v sekci „Vaše články“  se nemusí ztotožňovat s názory redakce a vydavatele! (pozn.-red.)