Jeseník – krátce, stručně, k věci

Z tiskové konference ze dne 21. 5. 2015 pořádané vedením města Jeseník

Přítomni za město: Místostarostka Zdeňka Blišťanová, místostarosta Petr Procházka, tisková mluvčí Lucie Tenekedzi, ředitel základní školy Jeseník Svatopluk Sekanina.

Zákaz konzumace alkoholu a žebrání

Příští pátek 29. 5. 2015 jde do rady k projednání aktualizovaná vyhláška 01/2008 týkající se zákazu konzumace alkoholu na veřejném prostranství, která rozšíří zákaz o lokalitu u Kauflandu a nově zakazuje i žebrání na území města Jeseníku. Po projednání radou musí ještě vyhlášku schválit v červnu zastupitelstvo.

„Vyhláška byla přepracovaná a byla v ní zohledněna nová problematická místa, kdy se nyní spolu s konzumací alkoholu zakazuje i žebrání. Samozřejmě jsme zohlednili výjimky, např. „poslední zvonění“, uvedla místostarostka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABezpečnostní akční skupina

Do odvolání se budou napříště pravidelně scházet jednou měsíčně vrcholní zástupci vedení města, policie, městské policie, správního odboru, neziskovek a v neposlední řadě i pracovníků úřadu práce.

Akční skupina bude díky tomu schopna rychle vyhodnocovat nežádoucí jevy v oblasti bezpečnosti– krádeže, výtržnosti – a reagovat na ně. Tato skupina se bude také zabývat problematikou výroby, distribuce a užívání drog.

„Usnesli jsme se, že se budeme v tomto složení pravidelně scházet tak dlouho, dokud to bude potřeba,“ řekl místostarosta Procházka.

Protialkoholní záchytná stanice

Tuto problematiku převzala „pod svá křídla“ místostarostka Zdeňka Blišťanová. Bezpečnostní akční skupina se shodla na tom, aby se v jednání s krajem angažovala SMOJka jako zástupce celého regionu, jejíž je místostarostka členem.

Už jsem v té věci kontaktovala odpovědného krajského úředníka a předpokládám, že na příští tiskové konferenci budu mít pro vás nějaké informace,“ slíbila místostarostka.

Agentura pro sociální začleňování

Zástupci města Jeseník se v Praze na půdě Agentury pro sociální začleňování, která patří pod Úřad vlády, zúčastnili jednání o zapojení do nové výzvy podpory sociálně vyloučených lokalit. Jedná se o projekt pro celé Jesenicko a je zaměřen na oblast vzdělávání, bydlení, zaměstnanosti a prevence. Všechna oslovená města z regionu (kromě obce Uhelná) do projektu vstoupily a podepsaly společné memorandum.

Výjimečností této výzvy je, že města z Jesenicka si sama vymyslí projekty a po schválení budou čerpat z rozpočtového balíku, ve kterém by měla být suma minimálně ve výši 50 milionů korun.

„V rámci akční skupiny vzdělávání, ve které Jeseník zastupuji, navrhujeme pro potřeby škol financování asistentů pedagogů, psychologů nebo speciálních pedagogů,“ vysvětlila místostarostka Blišťanová.

Celý projekt zaštiťuje město Jeseník, které zastupuje právě místostarostka a bude spuštěn v roce 2016. Poběží do roku 2020 s možností prodloužení až do roku 2025.

stažený souborRekonstrukce „Katovny“ se blíží do finále

K 30. červnu by měla být dokončena rekonstrukce historické budovy č. p. 176 v Tovární ulici zvané „Katovna“. Letopočet výstavby na průčelí budovy značí rok 1782. Podle posledních výzkumů a bádání Romana Musila ze Státního okresního archívu Jeseník zde historicky vlastně žádný kat nebydlel a jedná se o mylné označení, které bylo z neznámých důvodů generacemi tradováno. Je potvrzeno, že v prostorách budovy se historicky nacházelo pouze obydlí městského rasa – rasovna. (Ras, pohodný neboli antoušek, někdy zvaný též drnomistr – jedná se o již zaniklé řemeslo, které spočívalo v likvidaci uhynulých zvířat, dále v odchytu toulavých zvířat, zde zejména psů a koček, a v jejich případném následném zabíjení. – pozn. red.)

Rekonstrukce budovy probíhá za podpory česko-polské dotace ve výši 5 milionu korun. Z důvodu odstranění vzlínání vlhkosti od základů byla budova podřezána a nově odizolována. Vnitřní prostory a zahrada prošly rekonstrukcí a v prostorách bude umístěna trvalá expozice společných milníků česko-polské historie. Ačkoliv byl projekt určen na podporu a vznik informačních center, nebude (i když by to bylo vzhledem k současným omezeným prostorám zapotřebí) do nově zrekonstruovaných prostor přestěhováno stávající informační centrum z AC Alkronu. Důvodem je, že z podmínek poskytnuté dotace vyplývá, že objekt nesmí sloužit ke komerčním účelům.

Opravená „Katovna“ bude sloužit jako infocentrum, ale pracovník bude moci podávat návštěvníkům pouze nekomerční informace a nesmí se v prostorách po dobu pěti let odehrávat nic komerčního, ani prodej pohledů,“ vysvětlil místostarosta Procházka.

Budova, které se odnepaměti říká „Katovna“, ale nikdy tam žádný kat nebydlel, teď bude sloužit jako infocentrum, a vlastně to ve skutečnosti ani plnohodnotné infocentrum nebude!? To by nevymyslel ani Jára Cimrman.

ZM_2015_PlakatZávod míru – nejvýznamnější sportovní událost roku 2015 v regionu

Už příští týden ve dnech 29. – 31. 5. 2015 se pojede na Jesenicku ZÁVOD MÍRU U23 – bližší informace zde.

Z žádostí, kterých došlo přes padesát, mohli pořadatelé pozvat do Jeseníků vzhledem k omezeným financím pouze 23 top týmů, kdy se jedná o světovou cyklistickou špičku. Českou republiku bude zastupovat mladý, nadějný cyklista Josef Černý, který má například ze závodu v Itálii „skalp“ Španěla Alberta Contadora.

Téměř 400 km je rozděleno do tří etap. Nejkratší, ale zároveň nejnáročnější bude etapa číslo 2. Ta se pojede z polských Glucholaz a jejím cílem bude vrchol Pradědu. Bohužel pořadatelé závodu k dnešnímu dni zatím stále neobdrželi nutné povolení od CHKO Jeseníky, bez kterého tak velký peloton do chráněné oblasti nesmí!

„Žádost jsme podávali v listopadu loňského roku. Nejspíš díky personálním změnám, které proběhly začátkem letošního jara, se s tím nové vedení nedokázalo poprat a i když je závod za týden, my to povolení stále nemáme. Nejspíš podáme trestní oznámení!“ Tak pohrozil prezident závodu Petr Procházka.

Celá tato nepříjemnost škodí dobrému jménu závodu, protože cíl na Pradědu je asi nejatraktivnější částí Jesenického závodu a ve chvíli, kdy se sponzoři o této komplikaci dozví, nebudou jistě moc spokojeni a hrozí tak odliv sponzorských peněz.

„Řešení máme, ale říct vám ho nemohu. Můžete se spolehnout, že etapa s cílem na Pradědu se pojede – s povolením, nebo bez něho,“ s šibalským úsměvem pronesl Procházka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Na Jesenicku nás učarovalo to čisté horské prostředí a kopce. Dá se říct, že podobná a na silničním kole dosažitelná jsou jinde v republice velmi těžko k nalezení. Z mého pohledu samotné stoupání na Praděd, s tím výhledem, který se naskytne po přejetí cílové pásky, snese srovnání i s alpskými průsmyky. Tato krajina má své kouzlo a závodníci to jistě ocení,“ uvedl před časem pro JN on-line, bývalý úspěšný cyklistický závodník Ján Svorada, spolupořadatel závodu.

„Povolení máme připraveno a pořadatelé je v nejbližších dnech obdrží,“ vyvrátil obavy pořadatelů nový vedoucí CHKO Jeseníky Petr Šaj.

Na téma tiskové konference budeme pokračovat i v příštím článku, ve kterém se například dozvíte o zahájení rekonstrukce na záchranu ocelového mostu na ul. Husova a nebo o komplikacích města s distributorem nového městského měsíčníku.

Autor a foto: JF