Jan ŠKODA – Mistrovství světa Superbiků Most

Kdy: 19. – 21.7.2024

Kde: Autodrom Most

Co: FIM Superbike World Championship 

Mostecký okruh má za sebou jeden z vrcholů letošní motoristické sezóny, 6. závod mistrovství světa superbiku – MOTUL FIM Superbike World Championship. Za zmínku stojí připomenout, že během měsíce se v Mostu uskutečnil druhý závod mistrovství světa. V červnu na mostecký autodrom zavítal seriál mistrovství světa sidecarů.

Před letošní sezonou superbiku nastal veletoč přestupů. Nejvíce překvapil přestup Turka Topraka Razgatlioglu od YamahyBMW, které v minulé sezóně skončilo v poháru značek až na čtvrtém místě. Neméně překvapivý byl po letech také odchod Jonathana Rey od Kawasaki právě k Yamaze. Jediná Ducati neměla důvod měnit svého prvního jezdce Španěla Alvara Bautisty. Avšak na druhé místo povýšila šampiona SSP z roku 2023 Nicolu Bulegu. Změny odsazení závodních sedaček se bohužel týkaly i českého jezdce Olivera Königa, na kterého nezbylo místo v žádném týmu. I přesto se na start postavili čeští jezdci. V třídě SSP to byli Ondrej Vostatek a na divokou kartu Filip Feigl, oba na strojích Triumph Street Triple RS 765. Kromě nich ve třídě SSP 300 Daniel Tureček a Filip Novotný oba na Kawasaki Ninja 400.

V Mostu se objevil i Petr Svoboda, ale vzhledem ke svému nedoléčenému zranění jen v roli diváka.

V letošní sezóně Toprak Razgatlioglu přesvědčuje i poslední pochybovače o svém talentu. S BMW vévodí letošnímu šampionátu s úctyhodným náskokem přes šedesát bodů před svým pronásledovatelem. A tím není překvapivě loňský šampion Alvaro Bautista, ale jeho týmový kolega Ital Nicola Bulega, nováček v této třídě. Španěl je na třetím místě se ztrátou čtyřiceti bodů na Itala. Jonathan Rea se zatím ještě nesžil zcela se svou Yamahou a desáté místo neodpovídá jeho jezdeckému umění.

Letošním králem mosteckého závodu se stal Toprak, který vyhrál oba závody a navrch ještě superpole race. Alvaro dvakrát spadl a jeho nejlepším umístěním bylo čtvrté místo z prvního závodu. V superpole spadl z třetího místa při nájezdu do posledního kola a ve druhém závodu vydržel v sedle své Ducati do první zatáčky. Jonathan dojel nejlépe na šestém místě v druhé závodní jízdě.

I čeští závodníci si vedli dobře. Ondřej Vostatek v kategorii SSP skončil v nedělním závodě na dvanáctém místě a připsal si body do celkového hodnocení. Dalším českým jezdcem, který si oproti sobotnímu závodu polepšil o jednu příčku, byl Filip Feigl, který skončil na 20. místě. V kategorii SSP300 se Danielu Turečkovi kvůli technickým problémům nepodařilo závod dokončit, zatímco nejmladší jezdec šampionátu Filip Novotný dojel sedmnáctý a vyrovnal tak svůj dosavadní nejlepší výsledek v první sezóně.

Šesté kolo MOTUL FIM Superbike World Championship je již minulostí, přilákalo rekordní počet návštěvníků a přineslo nové traťové rekordy. Celkem přes 58 tisíc fanoušků si nenechalo ujít tuto prestižní událost, což znamená nárůst návštěvnosti proti loňskému roku. Mostecký autodrom má za sebou již čtvrtý ročník a v zákulisí začínají jednání o prodloužení spolupráce na další roky s promotérem.

#1 Alvaro BAUTISTA (ESP) Ducati Panigale V4R na roštu

#1 Alvaro BAUTISTA (ESP) Ducati Panigale V4R v depu

#1 Alvaro BAUTISTA v první zatáčce po startu druhého závodu v kotrmelcích

#1 Alvaro BAUTISTA v první zatáčce po startu druhého závodu

#5 Niccolo ANTONELLI Yamaha YZF R1 Ducati Panigale V2 s odřenou kombinézou po pádu

#31 Garrett GERLOFF (USA) BMW M 1000 RR

#45 Scott REDDING (GBR) BMW M 1000 RR

#54 Toprak RAZGATLIOGLU (TUR) BMW M 1000 RR na roštu

#11 Filip NOVOTNY (CZE) Kawasaki Ninja 400 na startu

#11 Filip NOVOTNY (CZE) Kawasaki Ninja 400 (1)

#11 Nicolo BULEGA (ITA) Ducati Panigale V4R v depu

#29 Andrea IANNONE (ITA) Ducati Panigale V4R na startu

#54 Toprak RAZGATLIOGLU (TUR) BMW M 1000 RR s vlajkou

#54 Toprak RAZGATLIOGLU (TUR) BMW M 1000 RR start

#54 Toprak RAZGATLIOGLU (TUR) BMW M 1000 RR v cíli

#54 Toprak RAZGATLIOGLU (TUR) BMW M 1000 RR v depu

#65 Jonathan REA (GBR) Yamaha YZF R1 v depu

#65 Jonathan REA (GBR) Yamaha YZF R1

#66 Phillip TONN (GER) KTM RC 390 R nehoda

#77 Dominique AEGERTER (SUI) Yamaha YZF R1

#86 Daniel TURECEK (CZE) Kawasaki Ninja 400

#86 Daniel TURECEK (CZE) Kawasaki Ninja 400 na startu

#87 Remy GARDNER. (AUS)jpg

Aruba_it Racing – Ducati

Československá motocyklová legenda Peter BALÁŽ

Čtvrtá startovní řada

Druhá startovní řada

První startovní řada (1)

Stupně vítězů

Televize NOVA a komentátor Karel ABRAHÁM

Turecké Fans

Turecké Fans

Yamaha hostesky

 

JanŠkoda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.